Skip to content

Silverträdet

© Konstnären

Backasgatan, Vallgård, Helsingfors

Finlands läkarförbund ville hedra arkiater Arvo Ylppö med ett minnesmärke, som man ville att skulle symbolisera hans livsverk. Skulptören Jukka Tuominens bidrag Silverträdet utgick med segern i den tävling som ordnades för formgivningen av skulpturen. Verket är en poetisk metafor för den ansedda läkarens livsverk. Det symboliserar levande, organisk tillväxt och livets kretslopp. Minnesmärket består av en oval metalldel i silver, med en fördjupning där det växer en rönn.

Arvo Ylppö (1887-1992) var barnläkare, professor i pediatrik och arkiater. Han betraktas som fader till rådgivningsverksamheten i Finland. Ylppö gjorde en betydande karriär som forskare och läkare och var högt uppskattad i Finland och utomlands. I internationella sammanhang var han känd speciellt för sin prematurforskning. Han tilldelades hederstiteln arkiater för sina förtjänster inom hälsovården och läkarvetenskapen 1952.

Minnesmärket avtäcktes vintern 2010 på Läkarhusets tomt i hörnet av Tavastvägen och Backasgatan i Vallgård i Helsingfors. Verket ingår inte i Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök