Hyppää sisältöön
Walter Runeberg: Julius af Lindforsin rintakuva, 1909. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Julius af Lindforsin rintakuva

Tekijä Walter Runeberg

Kaupungin puutarha, Taka-Töölö, Helsinki

Veistos esittää kenraali Julius af Lindforsia (1831-1903), joka lahjoitti varoja talvipuutarhan rakentamiseen. Hallitusjäsenyys ja osakkuus menestyneissä yhtiöissä sekä Taideteollisuusyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtajuus loivat edellytykset kulttuurin tukemiseen. Hän työskenteli monin tavoin suomalaisen kulttuurin edistämiseksi samoin kuin myös hänen appensa kauppaneuvos Henrik Borgström, jonka rintakuva on myös kaupungin puutarhan alueella Eläintarhassa.

Walter Runebergin (1838-1920) veistoksille on ominaista voimakas idealismi. Tyylivirtauksista häneen vaikutti eniten uusklassismi. Myöhemmin hänen teoksensa muuttuivat realistisemmiksi, mutta ne säilyttivät aina elegantin ihanteellisuuden. Melkein kansalliskuvanveistäjänä juhlittu Walter Runeberg sai lähes kaikki 1800-luvun lopun monumentaalimuistomerkit tehtäväkseen. Hän oli kuollessaan koko Pohjolassa ihailtu ja kunnioitettu taiteilija.

Julius af Lindforsin rintakuva on valettu pronssiin 1909. Jalustassa on teksti: ” J. af Lindfors Donator ”. Veistos oli Talvipuutarhan pääsisäänkäynnin edessä, mutta puutarhan korjaustöiden yhteydessä 1990-luvun alussa siirreettiin nurmikolle rinteeseen. Vuonna 2011 veistos siirrettiin remontin yhteydessä takaisin alkuperäiselle paikalleen Talvipuutarhan pääsisäänkäynnin edustalle.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae