Hyppää sisältöön
Antti Neuvonen: Kansojen ystävyyden monumentti / Ystävät ja kylänmiehet, 1983. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Kansojen ystävyyden monumentti / Ystävät ja kylänmiehet

Tekijä Antti Neuvonen

Ystävyyden puisto, Itäkeskus, Marjaniemi, Helsinki

Sodan jälkeen 1948 tehtiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta. Tämän YYA-sopimuksen 35-vuotisjuhlan kunniaksi pystytetystä muistomerkistä ja Ystävyydenpuistosta oli tehnyt aloitteen SKDL:n kaupunginvaltuutettu Kalevi Kilpi.

Helsingin kaupunginhallitus järjesti teemasta 1970-luvun lopulla yleisen kuvanveistokilpailun, johon tuli 48 ehdotusta. Antti Neuvosen (1938-2011) ehdotus Ystävät ja kylänmiehet voitti kilpailun ja valittiin toteutettavaksi.

Neuvosen veistos paljastettiin Itäkeskuksen Ystävyydenpuistossa 1983. Paljastuspuheen piti valtuuston puheenjohtaja Harri Holkeri ja taideteoksen vastaanotti kaupungin puolesta ylipormestari Raimo Ilaskivi. Veistoksen toisen version Helsinki lahjoitti Moskovan kaupungille. Vastavuoroisesti Moskova lahjoitti Helsingille Maailman rauha -veistoksen, joka paljastettiin Hakaniemessä kuitenkin vasta vuonna 1990.

Neuvosen veistos kuvaa rauhaa ja kansojen välistä ystävyyttä. Sen henkilöt ovat kokoontuneet rauhan lähteelle ja yhteys heidän välilleen syntyy lasten avulla. Teoksen kivisessä jalustassa on teksti: Monumentum amicitiae popucorum.
Veistokset ovat pronssia, jalusta on kiveä. Muistomerkki kohoaa yli 3 metrin korkeuteen. Kokonaisuuteen kuuluu myös vesiallas. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae