Hyppää sisältöön
Jaakko Tolvanen: Karl August Wreden muistokohokuva, 1966. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Karl August Wreden muistokohokuva

Tekijä Jaakko Tolvanen

Haagan sankaripuisto, Haaga, Helsinki

K. A. Wrede (1859-1943) oli yksi niistä arkkitehdeistä, joiden unelmana oli luoda Helsingistä kansainväliset mittapuut täyttävä suurkaupunki. Vapaaherra Wrede suunnitteli Pohjoisesplanadille ja Aleksanterinkadulle mahtavat liiketalot, ”Wreden palatsin” ja Centralin talon. Näiden sisäpihalle rakennettiin pasaasi, kulkuyhteys kauppoineen ja kahviloineen kaupungin tärkeimpien katujen välille. Wrede suunnitteli myös huviloita sekä myöhemmin uskonnollisen heräämisensä jälkeen erilaisia kirkollisia rakennuksia. Hän osallistui Helsingin Kaupunkilähetyksen toimintaan ja suunnitteli sille Punavuoreen Betanian rukoushuoneen.

K.A. Wreden arkkitehtuuria leimaa eklektisyys, erilaisten historiallisten tyylipiirteiden vapaa yhdisteleminen samassa rakennuksessa. Hänen tuotantonsa sijoittuu vaiheeseen, jossa koristeellisten kertaustyylien käyttäminen alkoi jo menettää valta-asemaansa kansallisromantiikalle. Jaakko Tolvasen toteuttamassa muistomerkissä on K.A. Wreden ja hänen vaimonsa vakavuutta henkivät ja realistisesti muotoillut muotokuvareliefit. Kohokuvien alapuolella on teksti: Furuberg 1908-1943 Verkat inom Finska Missionssällskapet Hemmets motto var: Jag och mitt hus vi vilja tjäna Herren. Työskentelivät Suomen Lähetysseurassa Kodin tunnuksena oli: Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa.

Reliefi on vuodelta 1966 ja sen materiaali on pronssia. Se ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae