Hyppää sisältöön
Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Katri Valan muistolaatta

Tekijä Tapio Tapiovaara

Katri Valan puisto, Sörnäinen, Helsinki

Katri Vala (Karin Alice Heikel, os. Wadenström) oli Suomen merkittävimpiä runoilijoita 1920- ja 1930-luvuilla; hän mm. vakiinnutti vapaan mitan runouteemme. Vala kuului Tulenkantajat-ryhmään ja toimitti Tulenkantajat-lehden kirjallisuusliitettä. Hän kuului myös ryhmän perustajajäseniin, joita olivat lisäksi mm. Olavi Paavolainen, Mika Waltari ja Elina Vaara.

Katri Valaa muistetaan hänen nimikkopuistossaan yksinkertaisella laatalla, jossa on teksti ”Runoilija Katri Vala 11.10.1901-28.5.1944”. Valan syntymän 70-vuotispäivänä vuonna 1971 hänen syntymäkotinsa lähellä Muoniossa paljastettiin muistolaatta, jossa hänen syntymäajakseen on merkitty 11.9.1901.

Vuonna 1944 Vala menehtyi tuberkuloosiin Ruotsissa Eksjön parantolassa. Hän oli muuttanut Ruotsiin muutamaa vuotta aiemmin yhdessä Mauri-poikanssa kanssa. Katri Valan tuhkauurna tuotiin Suomeen toukokuussa 1945. Uurna laskettiin Marjatanmäen puiston penkereeseen ja laatta muurattiin graniittipaateen sen lähelle. Vuosina 1931-1933 Vala oli asunut aviomiehensä Armas Heikelin kanssa puiston läheisyydessä Vilhovuorenkujalla. Puistikko nimettiin sittemmin Katri Valan puistoksi. Muistolaatan on suunnitellut todennäköisesti Tapio Tapiovaara, joka myös kuului Tulenkantajiin. He molemmat olivat myös Kiila-ryhmän jäseniä. Tapiovaara kuvitti Valan viimeisen runokokoelman, jossa jokaista sikermän alkua koristaa vinjetit, koristekuviot.

Lue lisää..

Kartalla

Hae