Hyppää sisältöön
Raimo Saarinen: Keksitty menneisyys, 2020. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Sonja Hyytiäinen / HAM

Keksitty menneisyys

Tekijä: Raimo Saarinen

Englantilaisaukio 1, Helsinki

Taiteilija Raimo Saarisen väliaikainen teos Keksitty menneisyys tuo Kalasataman Englantilaisaukiolle veistoksellisia raunioita, jotka kasvillisuus on vallannut. Ajan runtelemilta näyttävät rakennelmat ovat rapattua ja maalattua kevytsoraharkkoa. Modernin ajan rakennusmateriaalit kohtaavat teoksessa ajan kulun.

Teoksessa kasvaa lajeja eri mantereilta. Yhdet rauniot kasvavat kuivan elinympäristön heiniä, toisissa raunioissa kukoistaa kosteikko kortteineen ja kurjenmiekkoineen. Raimo Saarisen aiemmista teoksista tutulla tavalla myös Keksitty menneisyys yhdistää kasvilajeja läheltä ja kaukaa. Saarisen mukaan ”aistillisesti ja intuitiivisesti” valikoituneessa lajikirjossa on muun muassa tunturipaju, eteläamerikkalainen puu apinan palapeli ja Pohjois-Amerikan koillisosista peräisin oleva samettisumakki. Kasvillisuus elää ja muuttuu kasvukauden mukana ja tuo teokseen kasvuun, kukoistukseen ja lakastumiseen liittyvät ajalliset ulottuvuudet. Siten ei vain teoksen rakennustaide vaan myös kasvillisuus kokee nykyisyyden, tulevaisuuden ja menneisyyden.

Teoksen muotokieleen ja kirkkaaseen värimaailmaan Saarinen kertoo saaneensa vaikutteita Meksikosta, jossa hän oli pystyttämässä näyttelyä aloittaessaan teoksen suunnittelemisen. Tutustuttuaan Kalasataman alueeseen ja kulttuurihistoriaan Saarinen löysi samaa väripalettia vanhojen veneiden kirkkaista, lohkeilevista maalipinnoista. ”Minua kiehtoo, miten visuaaliset ratkaisut kaupunkiympäristössä voivat olla pienten sattumien summa. Rakennustaiteen väripaletti voi jollakin alueella olla yksittäisen päätöksen tulosta ja sitten väripaletin käyttöä jatketaan, aina perinteen ja lopulta kulttuurin muodostumiseen saakka.”

Teos on luonteeltaan väliaikainen ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae