Hyppää sisältöön
Tommi Toija: Kukkulan kuningas, 2020. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Kirsi Halkola / HAM.

Kukkulan kuningas

Tekijä Tommi Toija

Viipurinkatu 21, Helsinki

Tommi Toijan (s. 1974) teos Kukkulan kuningas on pallon päällä seisova hahmo, joka ottaa maailman avosylin vastaan kädet sivuille levitettyinä. Hahmon kämmenistä pulppuaa hiljalleen vesi teosta ympäröivään vesialtaaseen. Teos on valettu pronssiin. Pallo on patinoitu tummaksi ja hahmo on maalattu vaalean ihon väriseksi.

Alppilan lukion sisäpihalla oleva vesiallas houkutti Toijaa ottamaan veden osaksi staattista veistosta. Teoksen hahmo on taiteilijan mukaan kuin lukiolainen, joka lähtee avosylin maailmaan. Lukion jälkeen nuorella saattaa olla epätietoisuuden tunne tulevasta, mutta myös toiveikkuus ja maailmaa syleilevyys kuuluvat lukiolaisen ikäkauteen. Toija näkee, että nuoret tuovat uutta maailmaan ja pitävät maailman liikkeessä. Teoksen pulppuava ja virtaava vesi viittaakin tähän liikkeessä pysymiseen.

Toijan taiteelliseen tuotantoon kuuluu veistoksia, reliefejä, piirustuksia ja akvarelleja. Toteutustavasta riippumatta kaikkia teoksia yhdistää niissä esiintyvä aihe: hämmentyneen oloinen hahmo. Hämmennys on yleisinhimillinen ja monelle katsojalle samastuttava tunne maailmassaolosta. Hahmon piirteet toistuvat myös samankaltaisina teoksesta toiseen. Alaston, vaaleaihoinen kalju hahmo on silmät ammollaan ja eksyneen oloinen. ”Näen koko ihmiselämän hämmentymisen kautena,” Toija kertoo.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae