Skip to content
Tommi Toija: Herre på täppan, 2020. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Kirsi Halkola / HAM.

Herre på täppan

© Konstnär

Viborgsgatan 21, Helsingfors

Tommi Toijas (f. 1974) verket Herre på täppan är en figur som står på en boll. Figuren tar emot världen med öppna åt sidorna utsträckta armar. Vatten flödar sakta från figurens händer ner i bassängen som omger verket. Verket har gjutits i brons. Bollen har en diameter på 140 cm och är mörkpatinerad. Figuren är 90 cm hög och är målad i ljus hudfärg.

Vattenbassängen som finns på bakgården av Alphyddans gymnasium inspirerade Toija till att ta med vatten som en del av den statiska skulpturen. Enligt konstnären är figuren i det nya verket som en gymnasist som åker ut i världen med öppen famn. Efter gymnasiet kan den unga känna osäkerhet inför framtiden, men till gymnasieåldern hör även hopp och en vilja att ta världen i sin famn. Enligt Toija står ungdomarna för det nya och de håller världen snurrande. Verkets flytande och sprudlande vatten symboliserar detta.

Skulpturer, reliefer, teckningar och akvareller hör till Toijas konstnärliga produktion. Oberoende genomföringssättet förenas alla verk av samma motiv: en figur som verkar förvirrad. Att vara förvirrad är en allmänmänsklig och för många åskådare en identifierbar existentiell känsla. Figurens grag upprepas på liknande sätt från verk till verk. En naken, flintskallig figur med ljus hud och vidöppna ögon som verkar vilsen. ”Jag ser hela människolivet som en period av förvirring”, konstaterar Toija.

Verket har finansierats av Helsingfors stad som ett procentanslagsprojekt. Verket ingår i Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök