Hyppää sisältöön
Villu Jaanisoo: Kuukkeli, 2016. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © HAM / Hanna Kukorelli

Kuukkeli

Tekijä Villu Jaanisoo

Junonkatu 2, Helsinki

Helsingin Kalasatamaan sijoitettu kuvanveistäjä Villu Jaanisoon teos Kuukkeli on lähes kuusi metriä korkea veistos. Teos on sijoitettu näkyvälle paikalle, Junonkadun ja Leonkadun risteyksessä olevan asuintalon edustalle. Suurikokoinen, värikäs lintu pysäyttää ja luo ympärilleen sadunomaisen tunnelman.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ’sielunlintua’, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Sille tai sen näkemiselle annettiin erilaisia syvällisiä merkityksiä. Nyt Kuukkeli on saapunut Kalasatamaan.

Villu Jaanisoo on tunnettu mittavien veistosten ja monien erilaisten materiaalien taitavana käsittelijänä. Hän on rakentanut Kuukkelin ulkopinnan värillisestä Durat-uusiomuovituotteesta, joka mahdollistaa linnulle tunnusomaiset harmaat ja ruskeat sävyt. Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Kuukkeli on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos ja se kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Se on toinen Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta. Hankkeen tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut Helsingin taidemuseo HAM.

Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut useita julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Jaanisoo toimii kuvataideakatemian kuvanveiston professorina Helsingissä ja hänen teoksia on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa. Kuukkeli on Jaanisoon toinen pysyvä julkinen teos Helsingissä.

Lue lisää..

Kartalla

Hae