Skip to content
Villu Jaanisoo: Kuukkeli / Lavskrikan, 2016. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © HAM / Hanna Kukorelli

Lavskrikan

Konstnär Villu Jaanisoo

Junogatan 2, Helsingfors

Lavskrikan är nästan sex meter höga skulpturen. Det har en synlig placering, framför bostadshuset i korsningen av Junogatan och Leogatan. Den stora, färggranna fågeln sprider en sagolik stämning och får den förbipasserande att stanna upp.

Verket utgår från de särskilda egenskaper som tilldelats lavskrikan i folksägner. Lavskrikan, ’själsfågeln’, betraktades som en vän som beskyddade alla som rörde sig i skogen. Lavskrikan, eller en iakttagelse av den, tillskrevs olika djupsinniga betydelser. Nu har Lavskrikan anlänt till Fiskehamnen.

Villu Jaanisoo är känd för sitt arbete med storskaliga skulpturer och många olika slags material. Han har konstruerat Lavskrikans yta av ett färgat returplastmaterial som ger fågeln dess typiska grå och bruna toner. Verket har en stomme av stål och dess näbb och fötter är tillverkade av rostfritt stål.

Lavskrikan har beställts av Helsingfors stadskansli. Den är det andra bestående konstförvärvet inom Fiskehamnens miljökonstprojekt, som tar sikte på att förbättra trivseln för invånarna samt att främja uppkomsten av en lokal identitet. Miljökonsten finansieras med en avgift som områdets byggherrar betalar enligt våningskvadratmeter. Helsingfors konstmuseum HAM har agerat konstsakkunnig i projektet.

Villu Jaanisoo (f. 1963, Tallinn) hör till vårt lands främsta skulptörer. Han har skapat flera offentliga verk i såväl Finland som utomlands. Jaanisoo är professor i skulptur vid Bildkonstakademin i Helsingfors och flera centrala konstmuseer har verk av honom i sina samlingar. Lavskrikan är Jaanisoos andra permanenta offentliga konstverk i Helsingfors.

Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök