Hyppää sisältöön
Viktor Jansson: Leikkivät pojat III / Raivaajien kaivo, 1942. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Leikkivät pojat III / Raivaajien kaivo

Tekijä Viktor Jansson

Kramerinlehto, Kulosaarentie/ Bertel Jungintie, Kulosaari, Helsinki

Vuorineuvos Anders Kramerin lahjoittama muistomerkki paljastettiin 1943. Muistomerkkikokonaisuus on sommittelultaan tasapainoisen ja harmoninen. Vesialtaan on suunnitellut arkkitehti Bertel Jung yhdessä kuvanveistäjä Viktor Janssonin kanssa. Altaan punagraniittisiin reunakiviin on kaiverrettu teksti: Raivaajain kaivo / Pionjärernas brunn.

Suihkulähteen keskellä on Viktor Janssonin (1886-1958) Leikkivät pojat -veistos, jota taiteilijan tuotannossa löytyy useina eri versioina. Kahden pojan huima leikki pallon päällä antaa elämäntäyteisen, mutta myös haikean vaikutelman. Palloon on kirjoitettu kohokirjaimin F.M Franzénin runon Glädjens ögonblick alkusanat ”Sörj ej den gryende dagen förut” eli ”Älä sure ennalta huomista päivää”.

Teoksesta välittyy epäsuorasti viesti taiteilijan mahdollisuudesta ylittää tuo aikuisten ja lasten välinen raja, leikin ja todellisuuden väliin piirretty viiva. Viktor Janssonin veistoksissa näkyy myös klassismin runollinen ja tyylitelty muoto. Hienostuneisuus ja keveys ovat tasapainossa materiaalien luontaisen jähmeyden ja raskauden kanssa. Pronssiin valetun veistoksen korkeus on 133 cm.

Suihkukaivoveistoksen graniittijalustaan on kuvattu reliefinä Kulosaaren kunnan vaakunaksi aikoinaan suunniteltu ehdotus. Vaakunakilpeä kehystää kaksi tyyliteltyä särmäneula -nimistä, Suomenlahdessa esiintyvää harvinaista kalaa. Kilven keskellä erottuu saari, rakennuksia ja taustalla kuusikkoa. Yläosassa on Helsingin vaakuna. Sinänsä ansiokkaasta ehdotuksesta ei kuitenkaan tullut kunnan virallista vaakunaa.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae