Skip to content
Viktor Jansson: Lekande pojkar III / Pionjärernas brunn, 1942. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Hanna Kukorelli

Lekande pojkar III / Pionjärernas brunn

Konstnär Viktor Jansson

Kramerslunden, Kulosaarentie/ Bertel Jungintie, Kulosaari, Helsingfors

Viktor Janssons (1886-1958) skulpturer har en klassisk poetiskt och stiliserad form. Elegansen och lättheten står i harmoni med materialets naturliga stelhet och tyngd.

Minnesmärket, som också är känt under namnet Nybyggarnas brunn / Pionjärernas brunn, har en balanserad komposition. De två pojkarnas ystra lek på ett klot ger ett livfullt, men också ett lite vemodigt intryck: leken, den gränslösa glädjens värld är stängd för de vuxna. Indirekt ger den också ett intryck av konstnärens möjlighet att överskrida gränsen mellan barnen och de vuxna, linjen som dragits mellan lek och verklighet. Springbrunnen avtäcktes 1943. Verket donerades av bergsrådet Anders Kramer. På klotet är den inledande strofen ur F.M Franzéns dikt Glädjens ögonblick skriven med reliefbokstäver: ”Sörj ej den gryende dagen förut”.

Skulpturen är gjuten i brons och den är 133 cm hög. Arkitekten Bertel Jung ritade bassängen som är gjord av röd granit. Skulpturen hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök