Hyppää sisältöön
Jukka Vikberg: Lintuparatiisi, 2002. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Lintuparatiisi

Tekijä Jukka Vikberg

Arabiankatu, Arabia, Vanhakaupunki, Helsinki

Lintuparatiisi teokseen kuuluu 82 alumiinipronssiin valettua pikkulintua, jotka on kiinnitetty Hirsipuukallion kallioleikkaukseen vapaamuotoiseksi parveksi. Linnut ovat jotakuinkin samankokoisia, n. 10-12 cm, mutta ovat tunnistettavissa erillisiksi Vanhankaupunginlahdella pesiviksi lajeiksi. Jokaiseen on lisäksi kaiverrettu linnun latinankielisen nimen lyhenne. Tällä hetkellä Viikin alueella pesii vuosittain 82 eri lintulajia, joiden joukossa on monia harvinaisuuksia.Taiteilija on halunnut teoksella kiinnittää huomiota Viikin linnustoon sekä sen tutkimiseksi tehtyyn tieteellisesti merkittävään työhön.

Lintuparatiisi-nimi on lainattu Leo Lehtosen alueen linnuista julkaisemasta kirjasta. Ensimmäisten Suomessa kirjattujen lintuhavaintojen tekijä oli jo 1832 Magnus von Wright, joka yhdessä veljiensä kanssa loi kansallisaarteeksi muodostuneen lintukuvaston.

Vikbergin Lintuparatiisi-teos paljastettiin Arabiankadun vihkiäisissä Helsinki-päivänä 12.6.2002. Uuden kadun jalkakäytävä kulkee teoksen vieressä niin, että linnut ovat jalankulkijoiden katseltavissa lähietäisyydeltä.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae