Hyppää sisältöön
Paula Blåfield: Mamma, 2006. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Mamma

Tekijä Paula Blåfield

Toukola, Helsinki

Keramikkataiteilija Paula Blåfieldin (s.1960) Mamma-teos sijaitsee Arabianrannan ruotsinkielisen kampuksen opiskelija-asuntoalueen pihapiirissä. Mamma on kolme metriä korkea ja 7,5 tonnia painava betoniveistos. Väriltään se on sininen lukuun ottamatta hahmon päässä olevaa liekkimäistä ”hiustupsua”, joka on tehty pronssista.

Blåfieldin keramiikkaveistosten aihepiiriin kuuluvat mm. mytologiset hahmot ja antropomorfiset eläimet. Usein hänen teoksensa ovat voimakkaan värisiä, muodoiltaan ekspressiivisiä ja sisällöltään mystisiä, niin kuin Arabianrannan Mamma-teos. Toisaalta teoksen voi tulkita hyvin yksinkertaisestikin: figuuri on pehmeälinjainen suojelijahahmo, joka ottaa alueen asukkaat ja siellä vierailevat hyväntahtoisesti vastaan.

Taiteilija mietti veistoskilpailuun valmistautuessaan, mitä opiskelijat tarvitsevat ja sai siten idean tehdä heille kollektiivisen äidin. Veistoksen päässä olevan kultaisen liekin voi hiusten lisäksi tulkita myös ideoiden ilmentymänä.

Pro Artibus -säätiö on aktiivisesti ollut mukana tämän ja kahdeksan muun alueella sijaitsevan taideteoksen hankinnoissa. Teos ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Lue lisää..

Kartalla

Hae