Hyppää sisältöön
Mauno Oittinen: Matti ja Jaakko, 1937-38. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Matti ja Jaakko

Tekijä Mauno Oittinen

Munkkiniemen puistotie 1 ja 2, Munkkiniemi, Helsinki

Munkkiniemen puistotien alussa olevan kahden tornitalon, Munkkiniemen portin, koristeena on toisen kerroksen tasalla pienet atleettiset mieshahmot. Kuvanveistäjä Mauno Oittisen muovaamat pronssiin valetut hahmot näyttävät tervehtivän tulijoita. Veistosten malleina ovat olleet tornien rakennuttajan Martti Sorvarin pojat. Vasemman puoleisella pojalla, Matilla, on kädessään leikkilentokone, ja oikealla Jaakko tähyää taivaalle.

Teokset eivät kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Peräkkäisinä vuosina 1937 ja 1938 valmistuneet asuinrakennukset suunnitteli rakennusmestari V.G.Linnapuomi. Molempien talojen kaupunginpuoleisen seinän yläosaa koristaa parvekeräystään levyiset lentäviä joutsenia esittävät freskot. Munkkiniemen portti -idea sisältyy myös Eliel Saarisen tekemään Munkkiniemi-suunnitelmaan, joka ei kokonaisuutena toteutunut.

Mauno Oittisen tunnetuin teos lienee Hyvinkään tunnukseksi muodostunut Nosturinhitsaajia työssään (1962). Oittinen on tehnyt myös Kajaanin Elias Lönnrotin muistomerkin (1940) sekä pronssisen Siirtolaisuus monumentin, jonka toinen osa on sijoitettu Hankoon. Siinä kolme joutsenta nousee lentoon. Teoksen toinen osa on Floridan Lake Worthissa. Siinä kaksi joutsenta laskeutuu.

Lue lisää..

Kartalla

Hae