Skip to content
Mauno Oittinen: Matti och Jaakko, 1937-38. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Matti och Jaakko

Konstnär Mauno Oittinen

Munksnäs allén 1 och 2, Munkkiniemi, Helsingfors

I början av Munksnäs Allén finns två hus vars fasader pryds av två små atletiska mansfigurer. Figurerna är gjorda av Mauno Oittinen och är gjutna i brons. De ser ut som om de hälsade på dem som går förbi. Som modell för skulpturerna har varit byggherre Martti Sorvaris söner. Den vänstra pojken, Matti, har ett leksaksflygplan i handen. Jaakko, pojken till höger, står och kisar uppåt mot himmlen.

Skulpturerna ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Byggnaderna planerades av arkkitekt U.G. Linnanpuomi och den ena blev färdig 1937 och den andra 1938. Fresker med flygande svanar pryder båda husens gatufasader.

Mauno Oittinens mest kända verk torde vara ”Nosturinhissaajia työssään” i Hyvinge från år 1962. Han har också gjort Elias Lönnrots minnesmärke (1940) i Kajaani och ”Siirtolaisuus monumentti” (fritt övers. Emigrant monumentet) i Hangö. Verket består av två delar och föreställer tre flygande svanar. Den andra delen finns i Lake Worth i Florida och föreställer två svanar som håller på att landa.

Read more..

At map

Sök