Hyppää sisältöön
Jukka Lehtinen: Oma maa mansikka, 2007. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Oma maa mansikka

Tekijä Jukka Lehtinen

Pikkuparlamentin puisto, Helsinki

Oma maa mansikka -veistoskokonaisuus muodostuu yhteensä yhdeksästä kukka- ja lehtivarresta. Kuumasinkitystä happovapaasta teräksestä toteutetut suurennetut mansikan lehdet, nuput ja marjat muodostavat teoksen, joka nousee korkeimmillaan 4,5 metrin korkeuteen. Teos on sijoitettu istutusaltaaseen, jossa teoksen juurella kasvaa ahomansikoita.

Lehtinen hyödyntää teoksessaan poptaiteessa hyödynnettyä, mainoksista ja sarjakuvista tuttua ilmaisukieltä. Poptaiteeseen teoksen liittävät myös aiheen arkisuus, esittävyys, muotojen ja rakenteen selkeys. Lehtisen suhtautuminen kuvanveistoon on leikkisä; Oma maa mansikka on vastakohta vakavalle monumenttitaiteelle.

Teoksen nimi viittaa suomalaiseen sanontaan oma maa mansikka, muu maa mustikka. Taiteilija painottaa lorun viittaavan maan hallintaan kaskitalouden aikaan. Kaskettu, ahomansikkaa kasvava maa oli viljelijän hallinnassa ja siis hänen omansa; ”muu maa” eli kaskeamaton metsä oli mustikan kasvumaata, jonka kuka tahansa sai kaskeamalla ottaa haltuunsa.

Lehtinen voitti teoksellaan eduskunnan uuden lisärakennuksen taideteoksista järjestetyn kilpailun ulkoveistossarjan. Kilpailun kokonaismäärästä – 1719:sta luonnoksesta – 244 oli suunnitelmia pihan istutusaltaaseen sijoitettavasta teoksesta. Teos ei kuulu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Teos julkistettiin 9.10.2007

Lue lisää..

Kartalla

Hae