Skip to content
Jukka Lehtinen: Smultronställe, 2007. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Oma maa mansikka / Smultronställe

Konstnär Jukka Lehtinen

Lilla Parlamentet, Helsingfors

Skulpturhelheten Oma maa mansikka / Smultronställe består av nio blom- och bladskaft. De kraftigt förstorade smultronbladen, -knopparna och -bären svetsade i varmförzinkat, syrafritt stål bildar ett verk som ställvis är hela 4,5 meter högt. Verket har placerats i en planteringsbassäng, där det växer smultron vid skulpturens fot.

Lehtinen uttrycker sig med medel som är bekanta från popkonst, reklam och tecknade serier. Verket anknyter till popkonsten också genom att motivet är vardagligt, uttrycket figurativt och formerna och konstruktionen klara. Lehtinen har en lekfull attityd till bildhuggarkonsten; Oma maa mansikka / Smultronställe utgör en motsats till den seriösa skulpturkonsten.

Verkets titel syftar på det finska ordspråket ”oma maa mansikka, muu maa mustikka”. Den svenska motsvarigheten är ”borta bra men hemma bäst” men den direkta översättningen blir ”eget land är smultron, annat land är blåbär”. Konstnären betonar att ramsan hänvisar till besittningen av mark på svedjebrukets tid. Svedjeland, där det växte smultron, var mark som bonden hade tagit i besittning och var således hans egen, medan ”annat land”, det vill säga den osvedda skogen var blåbärsmarker, som vem som helst genom att svedja fick ta i besittning.

Lehtinens verk vann serien för utomhusskulpturer i den konsttävling som ordnades för riksdagens nya annex. Av de 1719 skisser som deltog i konsttävlingen var 244 bidrag planer för verk som skulle placeras i planteringsbassängen på gården. Verket hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.

Verket avtäcktes 9.10.2007

Read more..

At map

Sök