Hyppää sisältöön
Gun Holmström: Omfalomiini, 2006. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Omfalomiini

Tekijä Gun Holmström

Rekipellonpuisto, Vesala, Helsinki

Gun Holmströmin (s. 1964) interaktiivinen taideteos Omfalomiini sijaitsee Vesalan Rekipellonpuistossa Mellunmäen etelälaidalla. Puisto on kolmionmuotoinen ja hiekkateiden ympäröimä. Ruostumattomasta teräksestä tehty teos kiiltelee keskellä kohoavan pienen kumpareen laella, jonne johtaa taiteilijan kolme vapaasti muotoilemaa kivipolkua. ”Omfalos” tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”napaa”, maailman keskipistettä. Muinaisissa oraakkelien temppeleissä omfalokset olivat tärkeitä esineitä, joiden kautta uskottiin pystyvän kommunikoimaan suoraan jumalten kanssa. Teoksen sisään kätkettyjen optisten äänisensoreiden sävelasteikko reagoi käden liikkeiden varjoihin. Pimeällä teos pysyy hiljaisena.

Omfalomiini -teos sai II palkinnon Vuosaaren Uutelan taideteoskilpailussa v. 2003. Kilpailulautakunta kuvailee lausunnossaan teosta oudon kiehtovaksi, jossa katsojan osallistuminen teokseen muodostaa performanssimaisen tapahtuman ja luo näin uutta konseptia julkiselle taiteelle. Taiteilija itse luonnehtii teostaan poikkitaiteelliseksi, veistoksen ja ääniteoksen välimuodoksi. Teoksen peilikirkkaaseen kupuun heijastuvat ympäristön väri- ja valoilmiöt sekä katsojan liikkeet, jotka saavat aikaan sisältä tulevan äänimaailman. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Gun Holmström on kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija, joka on opiskellut Turun piirustuskoulussa. Hän on erikoistunut videotaiteeseen mutta tekee myös mm. veistoksia ja installaatioita.

Lue lisää..

Kartalla

Hae