Hyppää sisältöön
Gunnar Finne: Osuustoiminta, 1928. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Osuustoiminta

Tekijä Gunnar Finne

Hämeentie 19, Sörnäinen, Helsinki

Gunnar Finne on toteuttanut monia julkisia veistoksia Helsingissä. Hänen teoksiaan leimaa tyylitelty ja lyyrinen klassisismi. Hänen merkittävin julkinen veistoksensa on Z.Topeliuksen muistomerkki Taru ja Totuus, joka aiheutti 1930-luvun kiivaimman kulttuuritaiston.

Väinö Vähäkallion suunnitteleman punatiilisen liikerakennuksen edustalla on Gunnar Finnen Osuustoiminta-veistos. Teos koostuu kivipaadesta, jonka sivuille on hakattu reliefejä. Paaden päällä on kivestä muotoiltu maapallo. Sen ympärillä on koristenauha, jossa lukee yhteistyö. Paaden etuosassa on kuvattu nainen lapsen kanssa ja sivustalla erottuu mm. seuraavia eri ammattien harjoittajia: kirvesmies, seppä ja naispuolinen maatyöläinen. Seppä pitää kädestä poikaa, jonka takaa häämöttää työnjohtajan tai korkeamman toimihenkilön hahmo. Gunnar Finnen teoksen esikuvat löytyvät Mesopotamian ja muinaisen Egyptin reliefitaiteesta. Ekspressiivinen itseilmaisu on siinä alistettu muodolle.

Korkokuvien olennaisimpia piirteitä on sommittelun aikaansaama vaikutelma kaksiulotteisella pinnalla. Veistoksen sivustan reliefeissä on sommittelun aikaansaama liike vasemmalta oikealle. Myös työnjohtaja on sidottu mukaan tähän liikkeeseen lapsen avulla, hänen poikkeavasta sijoituksestaan huolimatta. Gunnar Finnen teoksesta välittyy usko lasten kykyyn sitoa asemiinsa kaivautuneet yhteiskuntaluokat yhteen ja tasoittaa ennakkoluulojen kuilu.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae