Hyppää sisältöön
Emil Cedercreutz: Pekka-koira, 1934. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Pekka-koira

Tekijä Emil Cedercreutz

Kalliolinnantie 4, Kaivopuisto, Helsinki

Kaivopuistossa toiminut Salus-sairaala hankki vuonna 1934 taiteilija Emil Cedercreutzilta koira-veistoksen sairaalan edustalle. Veistoksen mallina on ollut taiteilijan Pekka-niminen vahtikoira, minkä vuoksi sairaalan henkilökunta alkoi kutsua veistosta Vahti-Pekaksi. Veistoksen kipsi (1932)on Harjavallassa Cedercreutz-museossa.

Myöhemmin veistos tunnettiin erheellisesti myös Turre-koirana. Toisen maailmansodan jälkeen sotasokeita varten perustettu Opaskoirayhdistys lahjoitti ensimmäisen kouluttamansa opaskoiran, jonka nimi oli Turre, sodassa näkönsä menettäneelle veteraanille. Lahjoitus sai paljon julkisuutta ja monet luulivat, että Kaivopuiston Vahti-Pekka oli tämän Turre-nimisen opaskoiran näköispatsas.

Emil Cedercreutz tunnettiin eläinrakkaana ihmisenä ja eläinaiheisten teosten tekijänä. Hänen tuotantoonsa kuuluu useita hevosaiheisia julkisia teoksia kuten Helsingin Varsapuistikon tammaa ja varsaa esittävä Äidinrakkaus, Porin Äestäjä sekä Harjavallan Kyntäjä. Jälkimmäinen tunnetaan myös nimellä Maamiehen kunnia.

Cedercreutz oli ensimmäisiä niin sanottuja kuvanveiston impressionisteja, jotka toivat arkipäiväiset tilanteet suomalaiseen veistotaiteeseen. Hänet tunnetaan myös siluettikuvista, joita hän alkoi leikata jo 5-6 vuotiaana. Lisäksi hän teki joitakin seurapiirimuotokuvia.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae