Skip to content
Emil Cedercreutz: Hunden Pekka, 1934. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Hunden Pekka

Konstnär Emil Cedercreutz

Kalliolinnavägen 4, Kaivopuisto, Helsingfors

Sjukhuset Salus i Brunnsparken köpte 1934 en hundskulptur av konstnären Emil Cedercreutz. Modellen till verket var konstnärens hund Pekka och sjukhuspersonalen kallade därför skulpturen Vahti-Pekka (Vakt-Pekka). Senare har verket också gått under namnet Turre-koira (hunden Turre). Efter andra världskriget donerade Opaskoirayhdistys, en förening som skolar och medlar blindhundar, sin första skolade ledarhund Turre till de veteraner som förlorat sin syn i kriget. Donationen fick stor publicitet och många trodde att Vahti-Pekka i Brunnsparken var en porträttstaty av hunden Turre.

Emil Cedercreutz var känd för sin kärlek till djur och sina verk med djurmotiv. Hans produktion omfattar flera offentliga verk med hästmotiv, bland dem Fölparkens skulptur Moderskärlek, som återger ett sto och hennes föl, samt Plöjaren i Björneborg och Såningsmannen i Harjavalta, även känd under namnet Lantmannens heder.
Cedercreutz hörde till de första så kallade skulpturimpressionisterna som införde vardagliga situtationer i den finländska skulpturen. Han är också känd för sina silhuettbilder som han började med redan som 5-6-åring. Dessutom utförde han en rad societetsporträtt.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök