Hyppää sisältöön
Gunnar Finne ja Armas Lindgren: Pellingin retken muistomerkki, 1921. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Pellingin retken muistomerkki

Tekijä Gunnar Finne, Armas Lindgren

Liisanpuistikko, Kruununhaka, Helsinki

Pellingin retkeläisten muistomerkki Kruununhaan Liisanpuistikossa on pystytetty niiden kansalaissodan aikana vuonna 1918 Helsingistä paenneiden valkoisten muistolle, jotka menehtyivät jäällä Pellingin kohdalla Porvoon saristossa. Punagraniittiin veistetty polvistunutta mieshahmoa esittävä muistomerkki paljastettiin 16.5.1921. Siihen on kaiverrettu 51 nimeä. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Pellingin retken muistomerkin Gunnar Finne (1886-1952) on suunnitellut yhdessä arkkitehti Armas Lindgrenin (1874-1929) kanssa. Teos on kansalaissodan muistomerkkinä osa jatkumoa, jossa kuvanveistäjät koettivat tyydyttää aina 1930-luvulle saakka vallinnutta kysyntää tämän tapaisille julkisille taideteoksille.

Gunnar Finnen tunnetuin muistomerkki lienee Topeliuksen muistomerkki Taru ja Totuus Helsingin Esplanandin puistossa. Siinä veistoksessa Finnen elegantin tyylitelty klassismi on parhaimmillaan. Armas Lindgren puolestaan kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin kansallisromanttisen suuntauksen uranuurtajiin. Hän oli Gesellius, Lindgren & Saarinen -arkkitehtitoimistossa mukana alusta lähtien ja toteuttamassa toimistolle langenneita mittavia tilauksia. Toimiston purkauduttua hän keskittyi Kansallismuseon suunnitteluun. Gunnar Finnen ja Armas Lindgrenin yhteistyö on ajalta, jolloin perustettiin Koristetaiteilijain liitto Ornamo.

Lue lisää..

Kartalla

Hae