Skip to content
Gunnar Finne och Armas Lindgren: Pellingekårens minnesmärke, 1921. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Pellingekårens minnesmärke

Konstnär Gunnar Finne, Armas Lindgren

Elisabetsskvären, Kruununhaka, Helsingfors

Minnesmärket över Pellingekåren restes till minne av de vita som flydde från Helsingfors under inbördeskriget år 1918 och dog på isen utanför Pellinge. Minnesmärket beställdes av Helsingfors stadstyrelse och det avtäcktes den 16 maj 1921. Minnesmärket föreställer en knäböjande man. De nationalromantiska motiven har fått ge vika för en mer krigisk motivkrets med rötter i den grekiska antiken. Som ett minnesmärke över medborgarkriget hör det till en period som kännetecknas av efterfrågan på verk av den här typen. En efterfrågan som skulptörerna försökte tillfredsställa ända fram till 1930-talet.

Gunnar Finnes (1886-1952) mest kända skulptur är säkerligen Topeliusmonumentet Saga och Sanning, som också är det bästa exemplet på Finnes elegant stiliserade klassicism. Arkitekten Armas Lindgren (1874-1929) hör igen till pionjärerna inom den finska arkitekturens nationalromantiska riktning. Han var en av arkitekterna i den kända byrån Gesellius-Lindgren-Saarinen som hade många stora uppdrag. Gunnar Finnes och Armas Lindgrens samarbete härstammar från samma tider som Konstindustriförbundet Ornamo grundades.

Minnesmärket är hugget i rödgranit. Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök