Hyppää sisältöön
Olli Keränen ja Maija Luutonen: Pica pica, 2023. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. Kuva: © HAM/Kirsi Halkola

Pica pica

Tekijät Maija Luutonen ja Olli Keränen

Aallonhalkoja 10, Helsinki

Maija Luutosen ja Olli Keräsen teos Pica pica koostuu Aallonhalkoja-kadun aukiolle levinneistä, katukiviin upotetuista kolikoista. Kolikot ovat levinneet viuhkamaisesti ja ikään kuin vierineet aukiota alas. Osa on kasautunut ryppäiksi, osa erottuu yksittäisinä löytöinä.

Teoksen keskeinen idea on tehdä näkyväksi kaupungin kerrostumat ja ajan kuluminen. Kolikot vaikuttavat samalla lailla sattumanvaraisilta, katuun tallentuneilta vahingoilta kuin historian saatossa märkään asfalttiin uponneet tassunjäljet tai kengänpohjan kuviot.

Pica pican kolikoista huomaa heti, että ne eivät ole nykypäivän valuuttaa. Teräksestä ja pronssista valettujen kolikoiden koot ja värit ovat poikkeuksellisia. Yhteensä kuva-aiheita on kuusi erilaista. Kuvat, tekstit ja numerot viittaavat historiaan mutta myös tulevaisuuteen: ihmiskunnan vanhimpiin rahoihin ja uusimpiin teknologioihin. Joidenkin kolikoiden kuvat ovat ikään kuin hioutuneet käytössä tunnistamattomiksi. Toiset taas ovat eräänlaisia esityksiä tulevaisuuden rahoiksi. Teos viittaa myös houkutukseen poimia kiiltäviä esineitä: Pica pica on harakan latinankielinen nimi.

Kuvataiteilija Maija Luutonen (s. 1978) on tunnettu paperille tehdyistä akryylivärimaalauksistaan, joissa hän hyödyntää materiaalien elävää, tekstuurimaista ominaisuutta. Luutosen maalaukset muodostavat tilallisia kokonaisuuksia. Hän työskentelee monimateriaalisesti myös tekstiilin, luonnonmateriaalien ja valon parissa, kuten Lauttasaaren päiväkodin Puuska-teoksessaan (2020). Näistä usein abstrakteista teoksista on tunnistettavissa muotoja esimerkiksi kalligrafiasta ja lennähtävistä paperin paloista. Olli Keränen (s. 1979) työskentelee kuvanveiston ja liikkuvan kuvan rajapinnalla. Hänen teoksissaan käsin tekemisen taito asettuu vuoropuheluun teknisesti tuotetun kanssa. Teoksissa on jotain tuttua, samalla jotain uutta ja tuntematonta: materiaalien arkkityyppiset muodot rakentavat tilassa uusia merkityksiä, kun kaikki ei olekaan kuin miltä aluksi näyttää. Näin on myös hänen Siilitien metroaseman julkisessa teoksessa Näin sinun tulevan (2016).

Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae