Hyppää sisältöön
Matti Peltokangas: Rauhanturvaajien muistomerkki, 2006. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Rauhanturvaajien muistomerkki

Tekijä Matti Peltokangas

Hietaniemen hautausmaa, Sankariristin aukio, Helsinki

Hietaniemen hautausmaan Sankariristin aukiolla paljastettiin YK:n kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä ja Suomen 50-vuotisen rauhanturvaamishistorian kunniaksi muistomerkki kuolleille suomalaisille rauhanturvaajille. Viidenkymmenen vuoden aikana operaatioissa on kuollut yhteensä 45 suomalaista.

Kuvanveistäjä Matti Peltokankaan mukaan muistomerkin kolme osaa: kallio, kivimalja ja tekstikivi, kuvastavat rauhanturvaamista. Kallio edustaa suomalaisuutta, turvallisuutta ja vakautta. Malja on spektroliittiä ja sisältää ajatuksen, että rauhanturvaajat ovat arvokkaita kuten timantit. Tekstikivi on puolestaan valmistettu eduskunnan muurikivestä, Kalvolan graniitista, sillä taiteilija halusi jotenkin liittää eduskunnan muistomerkkiin.

Maailman ensimmäinen rauhanturvaamisoperaatio, johon osallistui myös Suomen joukkoja, tapahtui Suezilla 1956. Sen jälkeen Suomi on ollut mukana 29 operaatiossa. Suomen asema rauhanturvaajien lähettäjänä on ollut merkittävä.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae