Skip to content
Matti Peltokangas: Minnesmärke för fredsbevarare, 2006. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Minnesmärke för fredsbevarare

Konstnär Matti Peltokangas

Sandudds kyrkogård, Hjältekorset, Helsingfors

På FN:s internationella dag för fredsbevarare, avtäcktes på Sandudds kyrkogård vid Hjältekorset ett minnesmärke för att hedra Finlands fredsbevarande verksamhets jubileumsår. Det har förflutit 50 år sedan Finland för första gången deltog i en fredsbevarande operation, och sedan dess har sammanlagt 45 finländska fredsbevarare omkommit. Skulptören Matti Peltokangas minnesmärke för de avlidna består av tre delar: berget, stenskålen och textstenen. Berget representerar finskhet, trygghet och stabilitet. Skålen är gjord i spektrolit enligt tanken att fredsbevararna är lika värdefulla som diamanter. Textstenen är gjord av riksdagens mursten, eftersom Peltokangas ville sammanbinda riksdagen till minnesmärket.

Världens första fredsbevarande operation, där även finska trupper var med, tog plats i Suez år 1956. Finlands ställning som fredsbevarandenas sändare har varit betydande.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök