Hyppää sisältöön
Gunnar Finne ja J.S. Sirén: Saksalaisten sotilaiden hauta, 1920. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Saksalaisten sotilaiden hauta

Tekijä Gunnar Finne, J.S. Sirén

Vanha kirkkopuisto, Kamppi, Helsinki

Mustasta graniitista tehty saksalaisten sotilaiden muistomerkki on monumentaalisen sarkofagin mallinen. Se noudattaa jo antiikin aikana käytössä ollutta muistomerkkikaavaa, jota on Euroopan historian aikakausina käytetty lukuisia kertoja eri tilanteissa. Vaikutelma on arkkitehtonisesti korostunut, veistokselliset ominaisuudet rajoittuvat pintakoristeluun. Mustan kivipaaden etupuolella on polvistuvaa nuorukaista esittävä reliefi ja saksankieliset tekstit. Den in Kampf um Helsingfors im April 1918 gefallenen Deutschen (Huhtikuussa 1918 Helsingin taisteluissa kaatuneille saksalaisille sotilaille) ja Helden Errichtete dieses Denkmal die dankbare Stadt (Kiitollinen kaupunki pystytti tämän muistomerkin sankareille).

Vanhassa kirkkopuistossa – entinen Kampin hautausmaa – on kaksi joukkohautaa, joissa lepää Helsingin valtauksessa huhtikuussa 1918 kaatuneita suomalaisia ja saksalaisia sotilaita. Helsingin kaupunginvaltuusto järjesti hautamuistomerkkien suunnittelusta yleisen kilpailun 1918. Saksalaisten muistomerkin suunnittelijaksi valittiin kuvanveistäjä Gunnar Finne ja arkkitehti Johan S. Sirén. Suomalaisten sotilaiden hautamuistomerkin tekijöiksi valittiin kuvanveistäjä Elias Ilkka ja arkkitehti Erik Bryggman. Muistomerkit julkistettiin 1920.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin. Helsingin Kaupunki ylläpitää ja huoltaa Vanhaa kirkkopuistoa ja siellä olevia muistomerkkejä.

Lue lisää..

Kartalla

Hae