Hyppää sisältöön
Jukka Tuominen: Silmä, 2006. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Silmä

Tekijä Jukka Tuominen

Kasarmitori, Helsinki

Helsingin kaupungin rakennusvirasto tilasi Jukka Tuomiselta (s. 1958) teoksen uudelleen rakennetulle Kasarmitorille. Silmä- niminen teos on toteutettu torin länsilaitaan, paikalle jossa on ennen sijainnut kaivo. Tuomisen teos nivoutuu mielenkiintoisesti alueen historiaan: vedestä vaikutteita imenyt teos muodostuu ympyränmuotoisesta haponkestävästä teräksestä valmistetusta levystä, joka on upotettu torin kiveyksen pintaan. Levyyn muodostuvasta kahdesta kehästä ulommainen mukailee kiveyksen pinnan rakennetta. Sisin kehä on sileää harjattua terästä. Levyn pinnassa erottuu kahden veden pintaan osuvan vesipisaran muodostamien kehien laajeneva liike.

Auringonvalo korostaa teoksessa syntyvää veden vaikutelmaa. Sileäksi harjattu teräspinta muistuttaa tyynen veden heijastavaa pintaa. Silmä hohtaa kirkkaana ilta- ja yövalaistuksessa. Talvella muun torin ja ympäristön peittyessä lumivaippaan teos erottuu sulatettuna ja valaistuna.

Taiteilija luonnehtii teostaan urbaaniksi ympäristötaiteeksi. Hän on kuvaillut teosta seuraavasti:

”Teoksen idea on reagoida ja elää vuorokauden rytmin sekä vuoden säävaihtelujen muutoksien mukaan. Pinnan alla oleva lämmitysjärjestelmä haihduttaa teräspinnan lumettomaksi saarekkeeksi talviaikaan, jolloin Kasarmitorin nimenomainen alue jätetään auraamatta. Valaistus ohjataan valotekniikalla, joka rajautuu teoksen ympyrämuotoon, hämärässä se erottuu hohtavana silmäkkeenä.

Muodoltaan ’Silmä’ on eräänlainen maanpinnalla oleva reliefi, jossa ympäröivän noppakiveyksen suomumainen muoto jatkuu saumattomasti teoksen sisään. Materiaalina on hiekkavalumenetelmällä valettu haponkestävä teräs joka visuaaliselta ilmeeltään kuvastaa veden vaikutelmaa ja sen peilaavuutta. Teoksen voi mieltää osana ympäristöään kuten vesilammikon sateen jälkeen, sen joko huomaa tai sen voi ohittaa… Muodoltaan ja toiminnaltaan se on eräänlainen näköispatsas vedelle ja sijoittuuhan se täsmälleen vanhan torikaivon paikalle.”

Kasarmitorilla oli 1800-luvulla yleinen kaupunkikaivo. Sen ympärille rakennettiin tiilistä muurattu pyöreä kupolikattoinen kaivorakennus 1830-luvun lopulla. Kasarmitorin kaivo suljettiin terveyslautakunnan suosituksesta 1889. Tämän kaivon paikalla on nyt Jukka Tuomisen Silmä-teos.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja se kuuluu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae