Hyppää sisältöön
Kimmo Kaivanto: Sininen suora, 1990. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Sininen suora

Tekijä Kimmo Kaivanto

Rautatieasema, Helsinki, Helsinki

Teos on Helsingin rautatieaseman kivilaatoituksessa oleva, sinisistä kivilaatoista tehty laituridekoraatio. Viiva alkaa asemarakennuksesta laitureille avautuvista ovista ja loppuu junalaituriin. Useassa laatassa on riimukirjaimia muistuttavia symboleita ja tekstiä: ”Tampere-talo Sininen suora Länsi-itä 157,3km”, ”Napapiiri 700,9km”, ”Kaaresuvanto 918,1km”, ”Jäämeri 1123,1km”, ”Huippuvuoret 1990km”. Viivan molemmilla puolilla on yksi metallilaatta, joka ilmoittaa katsojalle lännen ja idän suunnan viidellä eri kielellä.

Sininen suora jatkuu Tampereella, Tampere-talolla, jossa tilateos on hallitseva osa rakennuksen sisätilaa. Teos vie näin kulkijan Helsingistä taiteilijan kotikaupunkiin. Se yhdistää kaksi Kaivannolle merkityksellistä kaupunkia. Itse asiassa teos jatkuu käsitteellisenä taideteoksena aina Huippuvuorille asti.

”Kun etenen kuvapinnassa viiva viivalta etäisyyteen, koen ne jonkinlaisina ’matkoina’, purjehduksina loputtomaan. Voi kuin joskus pystyisi tekemään niin huimaavan etäisyyden, että katsoja pyörtyisi siihen paikkaan”, on Kaivanto joskus haaveillut. Sininen suora on Kaivannon piirtämä viiva Helsingin keskustan, Tampere-talon ja Huippuvuorten välille. Helsingin rautatieasemalla kulkevan ajatuksissa viiva jatkuu sellaiseen etäisyyteen, että Kaivannon uneksima pyörryttävä vaikutus on aistittavissa.

Kaivannolle tyypillinen ultramariininsinisen käyttö sekä tapa rakentaa monimerkityksellisiä ja monitulkintaisia teoksia eri muotojen, materiaalien ja kuvakielten avulla ovat selvästi havaittavissa myös tässä teoksessa.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae