Skip to content
Kimmo Kaivanto: Blå linje, 1990. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Blå linje

Konstnär Kimmo Kaivanto

Järnvägsstationen, Helsingfors, Helsingfors

Blå linje är en perrongdekoration av marinblå stenplattor på Helsingfors järnvägsstation. Linjen börjar från perrongdörrarna och slutar vid tågplattformen. På en del plattor finns inristade symboler som liknar runskrift, andra bär text: ”Tampere-talo Sininen suora Länsi-itä 157,3 km”, (Tampere-talo Blå linje Väst-öst 157,3 km) ”Napapiiri 700,9 km”(Polcirkeln 700,9 km), ”Kaaresuvanto 918,1 km”, ”Jäämeri 1123,1 km” (Ishavet 1123,1 km), ”Huippuvuoret 1990 km” (Spetsbergen 1990 km). På båda sidorna av linjen finns två metallplattor med väderstrecken öst och väst på fem olika språk.

Blå linje fortsätter i Tammerfors, i Tampere-talo, där verket är en dominerande del av byggnadens interiör. Den blåa linjen för åskådaren från Helsingfors till konstnärens hemstad. Den sammanbinder två för Kaivanto betydelsefulla städer. I själva verket fortsätter konstverket ända upp till Spetsbergen.

”När jag rör mig på bildytan och streck för streck avbildar ett avstånd, upplever jag dem som ’resor’, som seglatser uti det ändlösa. Ack om man någongång kunde måla ett sådant effektfullt avstånd att betraktaren skulle svimma på direkten”, har Kaivanto någongång dagdrömt. Blå linje är en linje som Kaivanto ritat mellan Helsingfors centrum, Tampere-talo och Spetsbergen. Den för åskådarens tankar till sådana dimensioner att effekten som Kaivanto drömde om känns uppnåelig.

Även i detta verk ser vi hur Kaivanto med hjälp av form, material och bildspråk skapar verk med otaliga betydelsepotential och tolkningsmöjligheter, färgen ultramarinblå är också en färg som Kaivanto gärna använder sig av.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök