Hyppää sisältöön
Aimo Tukiainen: Soihtu (Miina Sillanpään muistomerkki), 1968. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Soihtu / Miina Sillanpään muistomerkki

Tekijä Aimo Tukiainen

Tokoinranta, Kallio, Helsinki

Miina Sillanpää (1866-1952) oli työläinen, toimittaja ja poliitikko. Hän oli 1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä yhteiskunnallisia vaikuttajia Suomessa. Sillanpää oli lyhyin keskeytyksin kansanedustaja 1907-47 ja ensimmäinen suomalainen naisministeri, Tannerin hallituksen 2. sosiaaliministeri 1926-27. Sillanpää kiinnitti erityishuomiota työssäkäyvien ja yksinhuoltajanaisten asemaan ja oli monen muun merkittävän luottamustoimen ohella myös mm. Ensi-Kotien Liiton puheenjohtajana 1945-52.

Aimo Tukiainen (1917-1996) sai 1966 kutsukilpailun jälkeen tehtäväkseen Miina Sillanpään muistomerkin. Muistomerkin suunnittelussa Tukiaisen keskeisenä ajatuksena oli koti ja siihen liittyvät mielikuvat ja symbolit. Veistoksessa on viitteellisesti kuvattu harjakattoisia taloja. Soihtu-niminen veistos paljastettiin Miina Sillanpään 102-vuotissyntymäpäivänä 4.6.1968.

Soihtu on lähinnä abstrakti pronssiveistos, jonka hahmossa voi ehkä nähdä viittauksen soihdusta lieskana nousevaan valoon. Teos kuuluu Tukiaisen 1960-luvulla tekemiin teoksiin, joissa kuvanveistäjä tutki esittävän ja abstraktin muodon rajaa ja tämän näköhavainnon ja ymmärryksen raja-alueen mahdollisesti kiinnostavia visuaalisia ja älyllisesti kiihottavia mahdollisuuksia.

Miina Sillanpään muistomerkki on 5,5 metriä korkea. Jalusta on graniittia. Jalustassa on matalana reliefinä Sillanpään profiili, nimi ja elinvuodet.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Patsas puhuu sinulle: https://patsaspuhuu.fi/miina/

Lue lisää..

Kartalla

Hae