Skip to content
Aimo Tukiainen: Facklan (Miina Sillanpääs minnesmärke), 1968. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Facklan / Miina Sillanpääs minnesmärke

Konstnär Aimo Tukiainen

Tokoistranden, Kallio, Helsingfors

Miina Sillanpää (1866-1952) var arbetare, journalist och politiker och en av de viktigaste opinionsbildarna i Finland under 1900-talets början. Med korta avbrott satt Sillanpää i riksdagen från 1907 till 1947. Hon blev landets första kvinnliga minister då hon utsågs till andra socialminister i Tanners regering 1926-27. Sillanpää intresserade sig särskilt för arbetande och ensamförsörjande kvinnors ställning, och var bl.a. ordförande för Skyddshemmens förbund 1945-52. Sillanpää innehade många viktiga förtroendeuppdrag.

Aimo Tukiainen (1917-1996) fick uppdraget att utföra Miina Sillanpääs minnesmärke efter en tävling för inbjudna. Facklan avtäcktes den 4 juni 1968 på 102-årsjubileet av Miina Sillanpääs födelse. Facklan är en närmast abstrakt bronsskulptur, som kan tolkas som ett ljus som stiger från en flammande fackla. Tukiainen hade som central idé hemmet och de föreställningar och symboler som associeras till detta. Skulpturen hör till Tukiainens 60-tals skulpturer, som karaktäriseras av hans sökande efter gränsen mellan föreställande och abstrakt form; en diskussion mellan visuellt intressanta och intellektuellt stimulerande möjligheter i ett gränsområde mellan synintryck och förståelse.

Miina Sillanpääs minnemärke är 5,5 meter högt. På postamentet som är av granit finns Sillanpääs profil i låg relief, hennes namn och födelse- och dödsår.

Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök