Hyppää sisältöön
Hannu Sirén: Stoa, 1984. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Stoa, veistos

Tekijä Hannu Sirén

Stoan aukio, Itäkeskus, Helsinki

Hannu Siren (s. 1953) voitti Itä-Helsingin kulttuurikeskuksen veistoskilpailun 1981 ja Stoa-teos valmistui 1984. Stoasta tuli niin tunnettu maamerkki, että koko alueellinen kulttuurikeskus nimettiin myöhemmin veistoksen mukaan.

Stoa suunniteltiin ja toteutettiin hyvässä yhteistyössä ympärillä olevien rakennusten suunnittelijoiden kanssa. Veistoksen hahmo ja mittasuhteet pyrittiin saamaan sopusointuun ympäristön kanssa. Siren toivoi teoksensa kuvaavan ihmisen sisäistä ja ulkoista tilaa ja aikaa. Hänen tavoitteensa oli, että veistosta katsovasta ja sen sisällä olevasta ihmisestä tulisi olennainen osa teosta. Neljän sinisen pylvään ja laakean alustan kokonaisuus houkutteleekin kiertämään, katselemaan ja oleilemaan.

Stoa on tehty kobolttioksidilla värjätystä kivimassasta. Sen neljä pylvästä ovat 6 metriä korkeita. Veistos ei esitä mitään, mutta viittaa moneen yhteyteen. Stoa-nimi viittaa kaksinaiseen rooliin: kreikan sana stoa tarkoittaa agoran eli torin varrella olevaa tapaamis- ja kokouspaikkana käytettyä pylväshallia. Stoa on kuva ja samalla kokemus ykseydestä ja tasapainosta ihmisen ja ajan välillä.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae