Skip to content
Hannu Sirén: Stoa, 1984. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Stoa, skulptur

Konstnär Hannu Sirén

Stoan aukio, Östra centrum, Helsingfors

Hannu Siren (f. 1953) vann en tävling om en skulptur till Östra Helsingfors kulturcentrum 1981 och Stoa var färdig 1984. Stoa hade ett sådant inflytande på miljön att hela kulturcentret senare uppkallades efter skulpturen.

Stoa planerades och genomfördes i samarbete med arkitekterna som ritade de omgivande byggnaderna. Tanken var att skulpturens form och skala skulle harmoniera med omgivningen. Sirens idé var att gestalta människans inre och yttre rum och tiden, och att göra betraktaren och den som går in i verket till en del av det. De fyra blå pelarna och plattan lockar besökare till sig och Stoa har blivit ett viktigt landmärke. Stoa gjordes av stenmassa som färgades med koboltoxid. De fyra pelarna är 6 meter höga. Stoa är samtidigt en skulptur och nästan arkitektur. Också namnet Stoa anspelar på den dubbla rollen. Det grekiska ordet stoa är namnet på den pelarhall vid sidan om torget, agoran, som användes för möten och samlingar. Skulpturen är inte föreställande, men den refererar till flera sammanhang. Stoa är en bild och samtidigt en upplevelse av enheten och harmonin mellan människan och tiden.

Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök