Hyppää sisältöön
IC-98: Sukupuut: Malus Domestica 2017-, 2017. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: HAM Helsingin taidemuseo

Sukupuut: Malus Domestica 2017-

Tekijä IC-98

Metsäpurontie 4, Helsinki

Taiteilijaduo IC-98:n (Patrik Söderlund, s. 1974 ja Visa Suonpää, s. 1968) Maunula-taloon toteuttama teos Sukupuut koostuu kahdesta osasta: puistoon istutetusta omenapuulehdosta ja Maunula-talon sisään ripustetusta grafiikanlehtien sarjasta.

Maunula-talon etupihalla sijaitseva teos Malus Domestica 2017- on omenapuulehto, joka koostuu kahdeksasta puusta, joista kuhunkin on vartettu viisi omenapuulajiketta. Lajikkeet ovat kasvutavaltaan ja voimakkuudeltaan erilaisia. Puiden alle on sijoitettu suuria Maunulapuiston alueelta poistettuja kiviä, jotka maisemoivat aluetta ja tarjoavat luonnollisia istumapaikkoja. Puut edustavat biologisten reunaehtojen puitteissa laajinta mahdollista lajikirjoa. Omenalajikkeet on koottu suomalaisesta kaupallisesta ja historiallisesta valikoimasta.

Taiteilijoiden mukaan monilajiset puut viittaavat hedelmäpuun ja hedelmätarhan myyttiseen historiaan: Antiikin Hesperidien puutarhaan, ikuisen elämän antaviin kultaisiin hedelmiin, hyvän ja pahan tiedon puuhun. Kirjastosalin edessä omenapuut muistuttavat tiedon lähteistä. Kuten ei ole yhtä totuutta, ei tiedollakaan ole vain yhtä alkuperää. Kaikki tieto syntyy vuorovaikutuksessa, ”keskinäisessä pölytyksessä”, jota tapahtuu niin ihmisten ja kulttuurien kuin eri aikakausienkin välillä. Kotimaisiksi ja tutuiksi koetut omenatkin ovat tulleet jostain, siemenet ovat itäneet kuin uudet ajatukset ja sato on korjattu yhdessä.

Omenapuut sitovat kirjaston ja puiston käyttäjät paikkaan ja aikaan. Kun puut istutetaan, ne ovat vielä taimia, puiden alkuja. Ne seuraavat ihmisiä vuosien ja vuodenaikojen vaihtelussa. Vuodessa silmuista aukeaa lehtiä, puut kukkivat, kantavat hedelmää ja pudottavat lehtensä. Vuosien kuluessa ne kasvavat yhä suuremmiksi. Puiden kasvu on oleellinen osa teosta.

Lisää teoksen toisesta osasta voit lukea täältä: https://www.hamhelsinki.fi/work/sukupuut-betula-pendula-1948-2016/

Teokset on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae