Hyppää sisältöön
Pekka Kauhanen: Talvisodan kansallinen muistomerkki, 2017. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: HAM / Maija Toivanen

Talvisodan kansallinen muistomerkki

Tekijä Pekka Kauhanen

Kasarmitori, Kasarmitori

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen (s. 1954) on suunnitellut useita julkisia taideteoksia eri puolille Suomea. Hänen monitulkintaisia teoksiaan yhdistää lähestyttävyys ja usein myös huumori. Kauhasen mukaan hänen veistoksensa rakentuvat legotekniikalla eli yhdistelemällä eri materiaaleista veistosaihioita, jotka valetaan pronssin, alumiiniin tai ruostumattomaan teräkseen.

Keskustelu Talvisodan kansallisen muistomerkin saamiseksi Helsinkiin käynnistyi jo 2000-luvun alussa. Vuonna 2009 perustettiin Talvisotayhdistys, joka lähti viemään hanketta konkreettisesti eteenpäin. Hanke käynnistettiin kansainvälisellä, avoimella taidekilpailulla vuonna 2013. Ehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan 258.

Kaksivaiheisen kilpailun voittajaksi valittiin Pekka Kauhasen ehdotus Valon tuoja. Muistomerkin peruskivi muurattiin 13.3.2015, jolloin oli kulunut tasan 75 vuotta talvisodan päättymisestä.

Valmis teos paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla 30.11 2017. Se on valmistettu haponkestävästä teräksestä ja sen jalustaan on sijoitettu 105 talvisodasta kertovaa valokuvaa. Kuvat kertovat sodan taustoista, tapahtumista, kotirintamasta, kansainvälisestä avusta, naisten roolista ja sodan loppumisesta. Ne korostavat yksittäisten miesten ja naisten tehtäviä ja kohtaloita. Valokuvat: http://www.1939-1940.fi/

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae