Skip to content
Pekka Kauhanen: Talvisodan kansallinen muistomerkki, 2017. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: HAM / Maija Toivanen

Det nationella minnesmärket över vinterkriget

Konstnär Pekka Kauhanen

, Kasarmitori

Skulptören Pekka Kauhanen (f. 1954) har gjort flera offentliga konstverk runtom i Finland. Gemensamt för hans mångtydiga verk är lättillgängligheten och ofta även humorn. Kauhanen säger att han bygger upp sina verk med hjälp av legoteknik, det vill säga att han kombinerar skulpturämnen i olika material som sedan gjuts i brons, aluminium eller rostfritt stål.

Redan i början av 2000-talet uppstod en diskussion om att Helsingfors borde få ett nationellt minnesmärke över vinterkriget. År 2009 grundades Vinterkrigsföreningen för att driva på projektet, som inleddes 2013 med en öppen internationell konsttävling. Sammanlagt fick man in 258 förslag. T

Tävlingen genomfördes i två omgångar och den vanns av Pekka Kauhanen med förslaget ”Ljusbringaren”. Grundstenen för minnesmärket lades 13.3.2015, på dagen 75 år sedan vinterkrigets slut. Minnesmärket avtäcktes på Kaserntorget i Helsingfors 30.11 2017.

Minnesmärket är gjort i syrafast stål och i fundamentet finns 105 fotografier från vinterkriget. Bilderna berättar om bakgrunden till kriget, om krigshändelserna, hemmafronten, den internationella hjälpen, kvinnans roll och om krigsslutet. De lyfter fram enskilda mäns och kvinnors uppgifter och öden.
Bilderna: http://www.1939-1940.fi/

Minnesmärket har införlivats i HAM:s samling av offentlig konst.

Read more..

At map

Sök