Hyppää sisältöön
Kalle Hamm: Teetä kahdelle, 2004. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Yehia Eweis

Teetä kahdelle

Tekijä Kalle Hamm

Tamminiementie 6, Meilahti, Helsinki

Paratiisin puutarha -näyttelyn avajaisten yhteydessä 8.6.2004 Helsingin kaupungin taidemuseon puistossa paljastettiin taiteilija Kalle Hammin (s. 1969) tunnelmallinen teos Teetä kahdelle. Teoksen pöydälle on katettu kaksi teekuppia, samovaari ja kynttilänjalka. Samovaarin hanasta reunojen yli valuva vesi synnyttää illuusion pitsireunaisesta pöytäliinasta.

Taiteilija kuvailee teostaan seuraavasti:
”Teetä kahdelle – teos liittää ympäristön erottamattomaksi osaksi teosta. Meilahden huviloiden historia ulottuu Venäjän vallan ajalle asti, josta on säilynyt jäänteitä nykypäivään. Huvilat, kartanot, niiden puistot ja puutarhat voidaan ajatella yrityksiksi rakentaa uudelleen menetetty paratiisi, saavuttamaton yltäkylläisyyden ja harmonian tila. Teetä kahdelle -teoksen voi ajatella eräänlaisena runsaudensarvena, joka tarkastelee Meilahden genius locista ja nostaa esiin historiallisia kerrostumia. Se on levähdyspaikka, johon voi istahtaa nauttimaan vanhasta puistomiljööstä ja heittäytyä tshehovilaiseen tunnelmointiin: ei se mitään vaikka pitsiliinassa on reikiä, kukaan ei sitä huomaa illan hämärässä. Tärkeintä on viettää hetki yhdessä ja unohtaa arjen pikkumurheet ”.

Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae