Skip to content
Kalle Hamm: Te för två, 2004. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Yehia Eweis

Te för två

Konstnär Kalle Hamm

Ekuddsvägen 6, Meilahti, Helsingfors

I samband med vernissagen av utställningen Paradisets trädgård avtäcktes konstnären Kalle Hamms (f. 1969) stämningsfulla verk Te för två i parken kring Helsingfors stads konstmuseum. På bordet i verket har konstnären dukat upp två tekoppar, en samovar och en ljusstake. Vattnet som rinner ur samovarens kran skapar en illusion av en spetskantad bordduk.

Konstnären beskriver sitt verk på följande sätt:
”Te för två gör miljön till en oskiljbar del av verket. Mejlansvillornas historia går tillbaka till ryska tiden, som det fortfarande finns spår av i vår miljö. Villorna, herrgårdarna, deras parker och trädgårdar kan ses som försök att åter bygga upp ett förlorat paradis, ett ouppnåeligt tillstånd av överflöd och harmoni. Verket Te för två blir ett slags ymnighetshorn som skärskådar Mejlans genius loci och lyfter fram historiska avlagringar. Det är en rastplats där man kan slå sig ner och njuta av den gamla parkmiljön och hänge sig åt tjechovska drömmerier: det är inte så farligt att spetsduken har hål, de syns inte i kvällsskymningen. Det viktigaste är att tillbringa en stund tillsammans och glömma vardagens små bekymmer.”

Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök