Hyppää sisältöön
Kari Juva: Thalia ja Pegasos, 1970. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Thalia ja Pegasos

Tekijä Kari Juva

Eläintarhantie 5, Kallio, Helsinki

Vuonna 1966 Helsingin kaupunki julisti kilpailun, jonka tarkoituksena oli saada veistos rakenteilla olevan uuden kaupunginteatterin puistoon. Kuvanveistäjä Kari Juvan (1939-2014) oivallinen ja viitekehykseen loistavasti sopiva Thalia ja Pegasos valittiin voittajaksi 54 ehdotuksen joukosta. Veistos on yhdistelmä esittävää ja vapaata, tyyliteltyä muotoa. Thalia ja Pegasos -veistoksessa näkyy hyvin Kari Juvan kyky yhdistää voimakas massa ja kevyen liikkeen vaikutelma saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tyylitelty ratsastava nainen on kuvanveistäjä Kari Juvan ehdoton suosikkiaihe, joka toteutuu useina muunnoksina hänen tuotannossaan.

Thalia on antiikin tarustossa yksi yhdeksästä muusasta tai yksi kolmesta sulottaresta, Jupiterin ja Eyrynomen tytär. Muusat kokoontuivat Parnasson vuorelle keskustelemaan henkevästi runoudesta, musiikista, tieteistä ja taiteista. Kullakin oli oma vastuualueensa ja Thalialle kuului teatteri, siksi teatteria kutsutaan joskus Thalian temppeliksi.

Pegasos on antiikin Kreikan taruston siivekäs hevonen, jolla on yliluonnolliset kyvyt. Jonkun tarinan mukaan se on valkoinen kuin lumi ja nopea kuin ajatus. Se kiitää taivaalla kuolevaisten ulottumattomissa ja kuljettaa muusia ja muita jumalaisia olentoja paikasta toiseen.

Ylhäällä hevosen selässä, piilossa ihmiskatseelta on teksti: ”RUKOILEN JUMALAA JA HÄN KUULEE MINUA Kj 17.6 69”.

Veistos on pystytetty vuonna 1970 ja sen materiaalina on pronssi. Teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae