Skip to content
Kari Juva: Thalia och Pegasos, 1970. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum / Maija Toivanen

Thalia och Pegasos

Konstnär Kari Juva

Djurgårdsvägen 5, Kallio, Helsingfors

Skulpturen Thalia och Pegasos framför Stadsteatern är ett exempel på Kari Juvas sätt att kombinera massa med intryck av lätt rörelse. Pegasos, symbolen för diktarens inspiration, och Thalia, komedins beskyddarinna, tar med publiken i en vild galopp.

I den antika legenden är Thalia en av de nio muserna eller en av de tre gracerna, dotter till Jupiter och Euronyme. Muserna samlades på berget Parnassos för att ägna sig åt högstämda samtal om poesi, musik, vetenskap och konst. Varje musa hade sitt ansvarsområde och Thalias var teatern, därför kallas teatern ibland Thalias tempel. Pegasos, som hör till den antika grekiska mytologin, är en bevingad häst med övernaturliga förmågor. Enligt en av berättelserna är den vit som snö och snabb som tanken. Den jagar över himlen utom räckhåll för de dödliga och transporterar muser och andra gudomliga varelser från ett ställe till ett annat.

År 1966 utlyste Helsingfors stad en tävling I syfte att få en skulptur till parken vid den nya stadsteatern som höll på att byggas Skulptör Kari Juvas eminenta och för ändamålet synnerligen väl lämpade Thalia och Pegasos segrade av 54 förslag. Skulpturen är en kombination av figurativ och fri, stiliserad form. Kvinnofiguren och hästen – musan och hennes springare – framträder tydligt i den. En stiliserad ridande kvinnofigur är skulptören Kari Juvas (1939-2014) absoluta favoritmotiv och finns i ett flertal variationer i hans produktion.

Skulpturen restes 1970 och materialet är brons. Verket hör till Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök