Hyppää sisältöön
Erkki Kannosto: Tiedon tasot, 1997. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo

Tiedon tasot

Tekijä Erkki Kannosto

Lönnrotinkatu 11, sisäpiha, Kamppi, Helsinki

Kiinteistöyhtiö Lönnrotinkatu 11:n hallitus päätti osallistua Helsingin kaupungin kulttuurivuoden valmisteluihin kaunistamalla kaupunkiympäristöä ja samalla juhlistaa talon 25-vuotista historiaa. Rakennuksen ulkoseinään tilattiin kuvanveistäjä Erkki Kannostolta teos, joka symboloisi talossa toimivia kulttuurijärjestöjä: Sanomalehtien liittoa, Aikakauslehtien liittoa ja Suomen Kustannusyhtiötä.

Kannoston Tiedon tasot -reliefissä on kolme nuorta. Ylinnä vierekkäin seisovat oranssipukuinen sanomalehteä lukeva tyttö sekä sinisiin farkkuihin ja keltaiseen t-paitaan pukeutunut kirjaa lukeva poika. Reliefin toinen poika nojaa keltaiseen polkupyörään ja lukee aikakausilehteä. Hänellä on vihreät housut ja oranssi liivi. Värikkäät punkkarihiuksiset hahmot huolettoman letkeissä asennoissa keventävät harmaan betoniseinän ja tummanvihreän ankaran julkisivun ilmettä ottaen niistä syvyyttä ja katu-uskottavuutta. Reliefin materiaali on hitsattua romurautaa.

1990-luvun tuotannossaan Erkki Kannosto kehitti romuraudan käsittelytekniikkaa, jolla hän pyrki mahdollisimman lähelle piirtäen tehtyä veistosluonnosta, ikään kuin luomaan kolmiulotteisen piirustuksen. Tiedon tasot -teoksen hahmot on leikattu ja hitsattu romuraudasta, minkä jälkeen ne on hiekkapuhallettu, kuumasinkitetty ja lopuksi pinnoitettu epoxihartsilla värillisiksi.

Hahmoissa on samoja kepeitä ja humoristisia piirteitä kuin Kannoston varhaisissa pop-henkisissä akryylitöissä 1960-luvulla. Vakavahenkisellä realismin kaudella 70-luvulla hän käytti materiaalina pääasiassa pronssia. Kannoston tunnetuin teos lienee Punavankien muistomerkki 1978 (pronssi ja graniitti) Lahdessa.

Teos ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae