Skip to content
Erkki Kannosto: Kunskapens nivåer (Tiedon tasot), 1997. Du får inte använda foto i kommersiellt syfte. © Foto: Helsingfors konstmuseum

Kunskapens nivåer (Tiedon tasot)

Konstnär Erkki Kannosto

Lönnrotsgatan 11, innergården, Kamppi, Helsingfors

Fastighetsbolaget Lönnrotsgatan 11 beslöt att ta del i Helsingfors stads förberedelse inför kulturåret och försköna stadsbilden och samtidigt fira husets 25-jubileum. Verket beställdes av Erkki Kannosto, och det symboliserar de kulturorganisationer som finns i byggnaden: Tidningarnas förbund, Aikakauslehtien liitto ja Suomen Kustannusyhtiö.

Kannosto har avbildat tre ungdomar. Högst uppe står en flicka i orange-färgade kläder och läser en tidning. Bredvid henne står en pojke i blå jeans och gul t-skjorta och läser en bok. Reliefens andra pojke lutar sig mot en gul cykel och läser en tidskrift. Han har gröna byxor och en orange-färgad väst. De färggranna figurerna med punkkar-hår står i avslappnade ställningar och lättar upp den gråa betongväggens och den stränga mörkblåa fasadens karaktär. Samtidigt ger denna bakgrund både djup och trovärdighet åt figurerna i verket. Reliefens material är svetsat skrotjärn.

Figurerna har samma humoristiska och lätta drag som Kannostos tidiga pop-inspirerade akrylarbeten på 1960-talet. På 70-talet hade han en period av allvarlig realism, då han huvudsakligen använde brons som material. Kannostos mest kända verk är antagligen ”Punavankien muistomerkki” från 1978 i Lahtis, gjord av brons och granit.

Verket ingår inte i HAM Helsingfors konstmuseums samling.

Read more..

At map

Sök