Hyppää sisältöön
Hannu Siren: Varjoja, 1998. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Varjoja

Tekijä Hannu Sirén

Hämeentie 161, Helsinki

Hannu Sirénin (s. 1953, Helsinki) monumentaalinen terästeos Varjoja halkoo entisen verkatehdasrakennuksen sisäpihan ja johdattaa kulkijan pääsisäänkäynnille. Rakennus on Theodor Höijerin 1890-luvulla suunnittelema ja muutettu opetuskäyttöön. Lisärakennuksen ja uudisosan on suunnitellut Kai Wartiainen.

Taiteilija on ottanut suunnittelussa huomioon pihan kaltevuuden ja pyrkinyt tasapainottamaan siitä syntyvää vaikutelmaa luomalla pihaan uutta jännitettä. 30 metriä pitkä, kahdesta metristä seitsemän metriä korkeaksi kohoava veistos muokkaa ja järjestää tilaa.

Veistos on toteutettu teräksestä paikan päällä hitsaamalla. Materiaalin luonne nousee keskeiseksi teoksessa, jonka muoto on äärimmäisen yksinkertaistettu. Teräksen väri on luonnollinen, oksidoitunut ruoste, joka kuvaa taiteilijan mukaan ajan kulumista ja mennyttä aikaa. Materiaaliin tallentuvat ajassa tapahtuvat muutokset.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae