Hyppää sisältöön
Annikki Luukela: Verkosto, 1995. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Verkosto

Tekijä Annikki Luukela

Helsingin yliopiston metroasema, Helsinki

Annikki Luukelan (s. 1944, Kemi) valotaideteos Verkosto nykyisellä Helsingin yliopiston metroasemalla alkaa aseman lippuhallista ja jatkuu liukuportaiden kautta laituritasolle. Alun perin teokseen kuuluivat myös metroradan seinän ja katon valaistus, samoin valopyramidit ja laituritason vitriinien valoteokset.

Luukelan teos perustuu valon käyttöön sen eri muodoissa. Teokseen on käytetty yli 100 metriä värillistä neonputkea, muita erilaisia valaisimia ja hologrammeja. Laituritason vitriinikuvien aiheena on arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin empirekeskusta.

Luukela on tehnyt valoteoksia vuodesta 1970 lähtien. Hänen teoksissaan yhdistyvät taide, teknologia ja tiede. Valossa Luukelaa kiinnostaa erityisesti sen aineettomuus. Hän on käyttänyt teoksissaan valoprojisointeja, hologrammeja, laseria sekä neonia ja yhdistänyt teoksiinsa myös ääntä. Valon, varjon, liikkeen ja äänen muodostamissa tiloissa katsoja liikkeineen ja varjoineen on usein osa teosta. Näin myös Helsingin yliopiston metroasemalla, jossa teos kiinnittyy osaksi arkkitehtuuria ja tilaa.

Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae