Hyppää sisältöön
Timo Heino: Veteen piirretty viiva, 2014. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Maija Toivanen

Veteen piirretty viiva

Tekijä Timo Heino

Capellan puistotie 5, Helsinki

Kaksitoista metriä korkea veistos Veteen piirretty viiva koostuu hiilenmustasta kajakista ja siitä maahan kaareilevasta terästangosta. Heino on ottanut lähtökohdakseen teoksen ympäristön, sijainnin merellisyyden ja asuinyhteisön. Veistos muodostaa eräänlaisen visuaalisen soinnun ympäröivien rakennusten, kiilamaisen piha-alueen ja katutilan muodostamassa kokonaisuudessa.

Veteen piirretty viivan kajakin muoto viittaa jo esihistoriallisena aikana käytettyyn merelliseen kulkuvälineeseen, joka vuosituhantisen kehityksen myötä virtaviivaistuneena ja hi-tech-materiaaleista koostuvana päivittyy vauhdin ja lentämisen aikakauteen. Valoa heijastava, soljuileva terästanko symboloi kanootin jälkeensä jättämää, veden muodostamaa vanaa – veteen piirrettyä viivaa.

Timo Heino kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Heinon teoksia on useiden keskeisten taidemuseoiden, kuten Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon modernin taiteen museo EMMA:n ja Sara Hildénin taidemuseon kokoelmissa. Veteen piirretty viiva on Heinon toinen pysyvä julkinen teos Helsingissä. Ensimmäinen on Rastilan metroaseman Non Stop -teos.

Veteen piirretty viiva osoitteessa Capellan puistotie 5 julkistettiin Helsingin Kalasatamassa 21.5.2014. Teos on Helsingin kaupunginkanslian tilaama, ja se on ensimmäinen Kalasataman ympäristötaideprojektin mukainen hankinta. Teos on toteutettu prosenttirahaperiaatteella ja kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae