Hyppää sisältöön
Eino Ruutsalo: Viestejä tuntemattomille, 1998. Et voi käyttää kuvaa kaupallisiin tarkoituksiin. © Kuva: Helsingin taidemuseo / Hanna Kukorelli

Viestejä tuntemattomille

Tekijä Eino Ruutsalo

Asentajanpuisto, Herttoniemi, Helsinki

Eino Ruutsalo (1921-2001), vuoteen 1936 Ruuth, tunnetaan kuvataiteilijana ja elokuvaohjaajana. Hän aloitti uransa 1950-luvulla taidemaalarina. Kuten monet muutkin tuon ajan taiteilijat hän tutki luonnon muotoja tavoittaakseen niiden abstraktit peruselementit. Johdonmukaisten kokeilujen tuloksena hän päätyi ilmaisemaan rytmiä ja liikettä ja lopulta hänen työnsä rakentuivat suuriksi valokineettisiksi seiniksi. Eino Ruutsalo ei ole välittänyt taiteen perinteisistä raja-aidoista. Elokuvantekijänä hän on noudattanut samaa linjaa tehden elokuvia kineettisestä taiteesta, joissa hän mm. maalasi suoraan filmille. Ensimmäinen elokuva valmistui 1953.

Viestejä tuntemattomille on itse asiassa veistospari: Obeliski ja Palkeet. Eino Ruutsalo on työstänyt teoksia 70-luvulta lähtien. Eräs versio osallistui Tapiolan veistoskilpailuun, missä se herätti kiinnostusta, mutta sitä ei kuitenkaan toteutettu. Taiteilija valmisti teokset Temet Oy:n toimitusjohtajan teollisuusneuvos Launo Laakkosen sponsoroimana. Materiaalina on käytetty amerikkalaista COR-TEN terästä 4 mm ja 5 mm:n levyinä, jotka on hitsattu muotoonsa. Teräksen ominaisuuksiin kuuluu, että sään vaihtelut aiheuttavat korroosion, joka muuttaa sen pinnan tummanruskeaksi (Black Steel). Pintoja viimeisteltiin vielä hiekkapuhaltamalla kesällä 1985. Teoksia säilytettiin teollisuuslaitoksen pihalla Herttoniemessä.

Saatuaan tarjouksen teoksista Temet Oy:ltä, kaupunki päätti sijoittaa ne suunnitteilla olevaan Asentajanpuistoon. Teoskokonaisuus paljastettiin kesällä 1998. Taiteilijan toivomuksen mukaan teokset pystytettiin yhtenäiselle 5,5 m x 12 m sora-alustalle, jolle on sijoitettu myös betonisia istuintasoja. Eino Ruutsalo on halunnut luoda läheisesti koettavan veistostilan, johon ihmiset voivat kokoontua istuskelemaan, keskustelemaan, esittämään musiikkia, lukemaan runoja, jne. Obeliskin maston kautta kutsuviestit lähtevät tavoittamaan ihmisiä: Viestejä tuntemattomille!

Teos on deponoitu kaupungille. Se ei kuulu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Lue lisää..

Kartalla

Hae