Hyppää sisältöön

Kuka on eläin?

Alkaa

17.05.2024

Päättyy

18.08.2024

Kuka on eläin? -näyttelyssä pysähdytään katsomaan samaan aikaan tuttua, mutta sisimmältään selittämättömäksi jäävää eläintä, joka on taiteen aiheena kiehtonut kuvantekijöitä kautta aikojen.

Esko Männikkö: Untitled (yksityiskohta), 2005. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: Yehia Eweis

Kuka on eläin? kiinnittää huomion siihen, miten taiteen avulla voidaan käsitellä kysymyksiä elollisten kanssaelon haasteista ja ihmisen ja muiden eläinten välisistä valta-asetelmista. Toisaalta näyttely pyrkii vahvistamaan käsityksiämme siitä, mikä meitä yhdistää. Näyttelyn 80 teosta on ryhmitelty teemoihin, joiden avulla käsitellään muun muassa eläinten muotokuvia, elinympäristöjä, kaltoinkohtelua, yhteiseloa ja toimijuutta.

Suureen kaarihalliin sijoittuva näyttely perustuu pääosin helsinkiläisten taidekokoelmaan, ja siinä nähdään teoksia mm.  Jasmin Anoschkinilta, Eeva-Leena Eklundilta, Terike Haapojalta, Appu Jasulta, Anne Koskiselta, Aura Kotkavirralta, Paula Lehtoselta, Maija Luutoselta, Esko Männiköltä, Tuula Närhiseltä, Dennis Oppenheimilta, Stiina Saaristolta, Pentti Sammallahdelta ja Victor Westerholmilta.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Sanna Tuulikangas.

Kuka on eläin? -näyttely avataan samanaikaisesti viereiseen kaarihalliin sijoittuvan Nastja Säde Rönkön Selviytymisopas maailmanlopun lapselle -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt herättelevät ajatuksia kaikkien elollisten välisestä yhteydestä ja empatian perustavanlaatuisesta tärkeydestä.

Hae