Hyppää sisältöön

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle

Alkaa

17.05.2024

Päättyy

08.09.2024

Nastja Säde Rönkön vaikuttava installaatio johdattaa pohtimaan ihmisten ja muiden elollisten epävarmaa tulevaisuutta. Teoksen ytimen muodostavat 26 videota, jotka käsittelevät suurista käännekohdista tai kriiseistä selviytymistä.

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Kuva: Aake Kivalo.

”Olen tehnyt Selviytymisopas maailmanlopun lapselle -teoksen kaikille meille, jotka elämme tässä hetkessä ja ajassa, valtavien yhteiskunnallisten, ilmastollisten tai henkilökohtaisten muutosten keskellä. Teokseni taustalla on ajatus siitä, että jokin maapallon elämään vaikuttava tapahtumaketju on jo käynnissä. Jotain poliittista, yhteiskunnallista tai ympäristöön liittyvää on peruuttamattomasti suuren muutoksen keskellä. Mitä meidän pitäisi tästä ajasta muistaa, oppia ja välittää eteenpäin? Miten voimme unelmoida uudenlaisia tapoja elää?”
Nastja Säde Rönkkö

HAMin suuren kaarihallin täyttävän installaation videot ovat kertomuksia menetyksestä, kaipuusta ja tuntemamme yhteiskunnan viimeisistä hetkistä. Samalla ne tarkastelevat selviytymistä yksilötasolla, miten henkilökohtaisista suurista käännekohdista ja niiden aiheuttamista vaikeistakin tunnetiloista voi selviytyä. Taiteilija opastaa käytännönläheisesti mitä kasveja voi syödä metsään eksyessä ja samalla luo kuvitteellisia tulevaisuuden maailmoja toiselle planeetalle muuttamisesta. Kokonaisuuden teemoihin voi eläytyä heijastaen niitä omiin tunnetiloihin tai laajemmin käsillä oleviin globaaleihin kriiseihin.  

Teoksen on alun perin tuottanut Lönnströmin taidemuseo osana Lönnström-projekti -sarjaa syksyllä 2022. Nyt nähtävän uudistuneen kokonaisuuden ovat kuratoineet HAMin kuraattori Satu Metsola ja näyttelypäällikkö Kati Kivinen. HAMissa kokonaisuutta täydentävät uusi veistossarja, maalaukset sekä Timo Kaukolammen suunnittelema äänimaisema. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan englanninkielinen kirja Survival Guide for a Post-Apocalyptic Child yhteistyössä taiteilijan ja Lönnströmin taidemuseon kanssa.

Nastja Säde Rönkkö. Kuva / Foto / Photo: HAM / Maija Toivanen.
Nastja Säde Rönkkö. Kuva / Foto / Photo: HAM / Maija Toivanen.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on palkittu helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti mediataiteen, performanssin ja tekstin parissa. Taiteessaan hän tutkii ihmisyyden perusteita, valtarakenteita, sosiaalisia suhteita sekä hiljaisen radikaaleja olemisen ja toiminnan tapoja muuttuvassa yhteiskunnassamme. Nastja Säde Rönkkö on palkittu Vuoden Nuorena Taiteilijana vuonna 2019 sekä Below Zero Art Prize 2023 -palkinnolla.

Selviytymisopas maailmanlopun lapselle avataan samanaikaisesti viereisen kaarihallin Kuka on eläin? -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt herättelevät ajatuksia kaikkien elollisten välisestä yhteydestä ja empatian perustavanlaatuisesta tärkeydestä.

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Puvustus: Juha Vehmaanperä. Kuva: Aake Kivalo.

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Kuva: Aake Kivalo.
Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Kuva: Aake Kivalo.

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Kuva: Aake Kivalo. 

Näyttelyjulkaisu HAM shopissa

Syvenny näyttelyyn englanninkielisen julkaisun avulla, joka on toteutettu yhteistyössä taiteilijan ja Lönnströmin taidemuseon kanssa. Museokauppa Tennispalatsissa palvelee sinua museon aukioloaikojen mukaan, ja verkkokaupassa voit vierailla milloin vain!

Näyttelynäkymiä

Kuvat: HAM/Maija Toivanen

Hae