Hyppää sisältöön

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle

Alkaa

17.05.2024

Päättyy

08.09.2024

Nastja Säde Rönkön monimediainstallaatio rohkaisee pohtimaan planeettamme epävarmaa tulevaisuutta. Teoksen ytimen muodostavat 26 videota, jotka käsittelevät suurista käännekohdista, kriiseistä tai katastrofeista selviytymistä tunnetasolla ja käytännössä.

Nastja Säde Rönkkö: Selviytymisopas maailmanlopun lapselle (pysäytyskuva), 2022. Puvustus: Juha Vehmaanperä. Kuva: Aake Kivalo.

Suureen kaarihalliin sijoittuvan vaikuttavan installaation videot ovat kertomuksia nykyisen ihmiskunnan viimeisistä hetkistä, luonnosta, kaipuusta ja menetyksestä. Samalla ne ovat katsauksia rakkauteen, inhimillisyyteen, tulevaisuuteen ja välittämiseen.

Kokonaisuuden teemoihin voi eläytyä heijastaen niitä omiin tunnetiloihin tai laajemmin käsillä oleviin globaaleihin kriiseihin. Miten voimme valmistautua tuntemattomaan, ja mikä olisi tällaisen tilanteen edellä pelastamisen arvoista? Millaista tietoa ja mitä muistoja haluaisimme välittää tuleville sukupolville, jos edessä olisi peruuttamaton muutos? Millaisessa yhteiskunnassa eläisimme käännekohdan jälkeen?

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan opaskirja Selviytymisopas maailmanlopun lapselle yhteistyössä taiteilijan ja Lönnströmin taidemuseon kanssa. HAMiin toteutetaan lisäksi uusi temaattinen veistossarja ja teoksen yhtenäistävä äänimaisema.  Teoksen on alun perin tuottanut Lönnströmin taidemuseo osana Lönnström-projekti -sarjaa syksyllä 2022.

Näyttelyn ovat kuratoineet HAMin näyttelypäällikkö Kati Kivinen ja amanuenssi Satu Metsola.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on palkittu helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee monialaisesti mediataiteen, performanssin, osallistavan taiteen ja tekstin parissa. Hänen taiteensa tutkii ihmisyyden perusteita, valtarakenteita, sosiaalisia suhteita sekä hiljaisen radikaaleja olemisen ja toiminnan tapoja muuttuvassa yhteiskunnassamme. Nastja Säde Rönkkö on palkittu Vuoden Nuorena Taiteilijana vuonna 2019 sekä Below Zero Art Prize 2023 -palkinnolla.

Selviytymisopas maailmanlopun lapselle avataan samanaikaisesti viereisen kaarihallin Kuka on eläin? -näyttelyn kanssa. Yhdessä näyttelyt herättelevät ajatuksia kaikkien elollisten välisestä yhteydestä ja empatian perustavanlaatuisesta tärkeydestä.

Hae